Medische voeding

Medische voeding is geen medicijn, maar ook geen gewoon eten of een sportdrankje. Het is voor mensen met (kans op) ondervoeding, bijvoorbeeld bij kanker, anorexia, slikproblemen (dysfagie), diabetes mellitus of een andere aandoening. Het lichaam heeft dan extra eiwitten, en/of andere voedingsstoffen nodig.

U kunt medische voeding gebruiken als complete maaltijdvervanger of als aanvulling op uw maaltijden. We raden u aan altijd te overleggen met uw arts of diëtist. Samen maakt u de keuze voor de beste samenstelling en hoeveelheid. Welke smaken u kiest, bepaalt u uiteraard zelf. Met Fresubin heeft u in ieder geval ruime keus.

Wanneer gebruikt u medische voeding

  • vóór en na een zware operatie;
  • bij ongewenst gewichtsverlies;
  • bij algehele verzwakking;
  • bij beperkte vochtinname;
  • als u behoefte heeft aan energie en/of eiwit.

Vraag uw arts of diëtist of u de algemene adviezen kunt opvolgen of dat voor u andere richtlijnen gelden. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie, gebruikt u Fresubin in aanvulling op uw reguliere maaltijden of als maaltijdvervanger.

Wanneer mag u géén medische voeding

  • darmafsluiting, ernstige stoornissen in de voedingsopname en/of acute alvleesklierontsteking;
  • ernstige lever- of nierziekte;
  • overgevoeligheid voor één of meer van de ingrediënten van de drinkvoeding;
  • bepaalde stofwisselingsziekten.

Overleg met uw arts of diëtist of één van de situaties op u van toepassing is.

Hoeveel medische voeding gebruikt u

Gebruikt u Fresubin als aanvulling op uw dagelijkse voeding? Dan volstaan 3 flesjes Fresubin energy of 2 flesjes Fresubin 2kcal (geconcentreerde voeding) per dag. Als u Fresubin gebruikt als maaltijdvervanger, volg dan het advies op van uw arts of diëtist.

Varieer

Varieer. Dan is het makkelijker om uw dieet vol te houden. Er zijn verschillende smaken en soorten; Fresubin drink, (fruit)dessert, sap, soep en (yoghurt)crème. Combineer Fresubin eventueel met andere voeding. Vraag uw arts of diëtist voor suggesties.

Bewaren

Bewaar Fresubin op kamertemperatuur of in de koelkast. Gekoeld smaakt Fresubin het best. De houdbaarheidsdatum staat op de verpakking vermeld. Als u het niet in één keer leegdrinkt, dan kunt u het geopende flesje of cupje maximaal 24 uur in de koelkast bewaren. Schudden of roeren voor gebruik.

Vergoeding

Veel zorgverzekeraars vergoeden medische voeding. U heeft dan een recept nodig van uw arts of diëtist. Als u medische voeding zonder recept bij uw apotheek koopt, dan zal uw verzekeraar de kosten niet vergoeden.

Als u vragen heeft over (behandeling van) ziektegerelateerde ondervoeding of medische voeding, neem dan contact op met uw arts, diëtist of afleveraar. Voor algemene informatie kunt u terecht bij de Stichting Patiëntenbelangen ondervoeding en vergoeding dieetpreparaten (SPVD).

Reacties gesloten.